16. 4. 2024

Štiri medalje za Slovenijo na EGMO 2024 v Gruziji

S podelitvijo medalj in priznanj najupešnejšim tekmovalkam se je v sredo, 16. aprila 2024 zvečer zaključila 13. Evropska dekliška matematična olimpijada (EGMO - European Girls' Mathematical Olympiad), ki je potekala v mestu Tskaltubo v Gruziji. Največjega mednarodnega tekmovanja za srednješolke, na katerem je tokrat sodelovalo več kot 200 tekmovalk iz 53 držav, se je že dvanajstič zapored udeležila tudi slovenska ekipa. Ta je ekipno dosegla najboljši rezultat doslej, saj so vse štiri tekmovalke osvojile medalje.

EGMO24-teamSLO
Slovenska ekipa od leve proti desni: vodja Kaja Rajter, tekmovalke Zara Barbarić, Patricia Király, Nives Gošnjak in Ekaterina Chizhova ter pomočnica vodje Katarina Grilj.

S srebrno medaljo se je med našimi tekmovalkami najbolje odrezala najmlajša med njimi, Ekaterina Chizhova (Gimnazija Bežigrad), tudi druge tri slovenske tekmovalke pa so pokazale veliko znanja, saj so Nives Gošnjak (ŠC Velenje, Gimnazija), Patricia Király in Zara Barbarić (obe Gimnazija Bežigrad) osvojile bronaste medalje, pri čemer sta Nives in Patricia srebro zgrešili le za eno točko.

image0
Slovenske tekmovalke na podelitvi medalj

Slovenija je skupaj dosegla 82 točk in osvojila 10. mesto med evropskimi ekipami, kar je najbolje doslej. Ekipno prvo mesto je osvojila ekipa ZDA, med evropskimi ekipami pa je bila najboljša Ukrajina. Skupno je bilo tekmovalkam podeljenih 25 zlatih, 38 srebrnih in 52 bronastih medalj ter 28 pohval. 

egmo24-day1-zoom
Naloge prvega tekmovalnega dne.

Namen udeležbe na posebni matematični olimpijadi za dekleta je omogočiti dekletom dodatno spodbudo za udejstvovanje na akademskem področju, kjer so bila tradicionalno zapostavljena, in na ta način doseči večjo uravnoteženost spolov tudi na običajni mednarodni matematični olimpijadi in v akademski in raziskovalni sferi nasploh. Samo tekmovanje sicer poteka dva dneva. Tekmovalke vsak dan 4 ure in pol rešujejo 3 zahtevne problemske naloge iz različnih vej matematike (teorija števil, kombinatorika, geometrija in algebra), ki jih izmed prejetih predlogov različnih držav izbere tekmovalna komisija. 

EGMO24-teamSLOplus
Razširjena slovenska odprava

Celoletne priprave in izbor ekip za mednarodna tekmovanja iz matematike za srednješolke in srednješolce tradicionalno potekajo pod okriljem Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije v sodelovanju z bivšimi tekmovalkami in tekmovalci in z različnimi fakultetami. Slovensko ekipo sta letos vodili bivši tekmovalki Katarina Grilj in Kaja Rajter, kot koordinatorji so pri izvedbi olimpijade sodelovali še Neca Camlek, Lenart Dolinar, Hugo Trebše in Ana Meta Dolinar, ki je bila tudi članica odbora za izbiro nalog in članica odbora EGMO. 

image1
Otvoritev EGMO 2024 v Gruziji

Letos so se slovenske tekmovalke na olimpijado nekaj dni pripravljale v Plemljevi vili na Bledu in ob tem spoznale tudi delček slovenske matematične dediščine. K izjemnemu uspehu in dodatni motivaciji slovenskih tekmovalk za delo pa je gotovo prispevala tudi odlična organizacija lanske olimpijade EGMO 2023 v Portorožu. Vse štiri slovenske tekmovalke so se olimpijade namreč udeležile že lani in tako pridobile pomembne izkušnje za letošnji uspeh. Naslednje leto bo olimpijada potekala v Prištini na Kosovu.

Udeležbo slovenskih tekmovalk na EGMO 2024 v Gruziji sofinancira Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije (JŠRIPS). Diamantni sponzor aktivnosti DMFA Slovenije v letu 2024 je Zavarovalna skupina Sava

egmo24-logo