Primož Potočnik, 27. 2. 2024

Poljudno predavanje "Pouk s ščepcem umetne inteligence"

DMFA Slovenije dne 14. marca ob 17:00 pričenja s ciklom poljudnih predavanj

Ob letošnjem občnem zboru Društva DMFA Slovenije smo pripravili tudi poljudno predavanje dr. Ajde Pretnar Žagar na temo umetne inteligence pri pouku in raziskovanju. S tem predavanjem tudi pričenjamo serijo poljudnih predavanj, ki jih bomo ob podpori diamantnega sponzorja DMFA Slovenije, Zavarovalno skupino Sava, v naslednjih mesecih pripravljali v različnih učnih in raziskovalnih središčih v Sloveniji. Tokratno predavanje je še posebej zanimivo za učitelje in visokošolske predavatelje, dostopno pa bo tudi dijakom in seveda študentom. Prav vsi toplo vabljeni!

Dr. Ajda Pretnar Žagar: Pouk s ščepcem umetne inteligence
Četrtek, 14. marec, ob 17:00, Vidavova predavalnica UL FMF (Jadranska 21, 2. nadstropje)

Povzetek: Umetna inteligenca se danes skriva že za vsakim vogalom, ampak za večino je še vedno črna škatla, za katero ni jasno, kako deluje. Nova tehnologija ne sme služiti temu, da z manj truda učimo tako kot prej, temveč mora obogatiti poučevanje z novimi pristopi. Z umetno inteligenco in analizo podatkov lahko marsikatero temo obravnavamo tako, da učenci sami odkrivajo dejstva ob raziskovanju primerno pripravljenih podatkov. Tako lahko z analizo distribucij priimkov po Sloveniji ali morfemov v narečnih skupinah ponavljajo geografijo Slovenije, z analizo velikosti evropskih mest pa se spomnijo, kdaj so Španijo obiskali Arabci in kdaj se je pričela industrijska revolucija. Ali pa si podatke sestavijo kar sami - ob naravnoslovnem dnevu v živalskem vrtu ali pa ob skupinskem razločevanju med deltoidi in paralelogrami.

Predavateljica dr. Ajda Pretnar Žagar je raziskovalka na Fakulteti za računalništvo Univerze v Ljubljani ter na Inštitutu za novejšo zgodovino. Je del ekipe, ki razvija Orange, prostodostopni program za podatkovno analitko. Z njim je poučevala že na več kot 50 delavnicah in tečajih. Trenutno predava rudarjenje besedil na magistrskem programu xAIM – razložljiva umetna inteligenca v medicini. Zanima jo povezovanje družboslovja in humanistike z naravoslovjem, zlasti z metodološkega vidika. Ukvarja se z računsko antropologijo, antropologijo dela ter rudarjenjem besedil.

Predavanju bo sledil prigrizek, ob katerem bomo poklepetali in počakali na sklepčnost občnega zbora DMFA Slovenije.