Marjetka Conradi, 11. 12. 2023

20. Mednarodna mladinska naravoslovna olimpijada (IJSO)

V Bangkoku na Tajskem je med 1. in 10. decembrom 2023 potekala 20. Mednarodna mladinska naravoslovna olimpijada (IJSO, International Junior Science Olympiad). Že četrtič zapored (s presledkom enega leta, ko je olimpijada zaradi pandemije odpadla) se je olimpijade udeležila tudi ekipa 6 slovenskih učencev in dijakov skupaj s 3 vodji ekipe. Slovenijo so v Bangkoku zastopali Andraž Čadež, učenec 9. razreda Osnovne šole Šmartno pod Šmarno goroNiko Habinc, učenec 9. razreda Osnovne šole Oskarja Kovačiča LjubljanaLea Hrvatin, dijakinja 1. letnika Gimnazije VičAleksander Jotanović, dijak 1. letnika Šolskega centra Novo mesto, Srednje elektro-računalniške šola in tehniške gimnazijeIzadora Kopač, dijakinja 1. letnika Gimnazije Škofja Loka in Primož Markovičdijak 1. letnika Gimnazije Bežigrad. Na Tajsko so jih spremljali mentorji in vodje delegacije Margareta Obrovnik Hlačar, Domen Vaupotič in Barbara Rovšek.

Na olimpijadi je sodelovalo 304 tekmovalcev iz 54 držav z vseh kontinentov (razen Antarktike:). Kako so se na tekmovanju odrezali naši? Zmanjka nam superlativov; zato samo naštejmo njihove dosežke. Primož je osvojil zlato odličje, AndražNikoAleksander in Izadora srebrnoLea bronasto. Povzetek: 1 zlata, 4 srebrne, 1 bronasta, skupaj pa 6 medalj, za vsakega člana ekipe ena. S tem ekipnim dosežkom so postali tretja najuspešnejša izmed evropskih ekip in ob tem prekosili ekipe iz Bolgarije, Cipra, Črne gore, Estonije, Hrvaške, Litve, Makedonije, Nizozemske, Portugalske, Romunije, Slovaške, Srbije, Španije, Ukrajine. Le malce uspešnejši od naše ekipe sta bili le Nemčija, ki je osvojila 2 zlati odličji, in Madžarska, ki je osvojila 1 zlato in 5 srebrnih. Letošnji rezultat ekipe je tudi najboljši rezultat slovenske ekipe doslej, čeprav smo dosegali čudovite uspehe že prej (2021: osvojili smo 3 srebrna + 3 bronasta odličja, 2022: 2 srebrni + 4 bronasta odličja).

 

Napak je misliti, da se taki uspehi zgodijo sami od sebe. Koliko je bilo vloženega truda vsakega posameznika iz ekipe in vsakega posameznega mentorja, ki je ekipo pripravljal za olimpijado, vemo le člani delegacije, vsi mentorji in starši učencev in dijakov. V treh tednih intenzivnih priprav, ki so potekale v zadnjem tednu junija, konec avgusta in med jesenskimi počitnicami so najprej v večjem številu, po prvem izboru pa v skupini 12 najožjih kandidatov za članstvo v ekipi, v več kot 110 urah predelali dodatne — srednješolske — vsebine iz fizike, kemije, biologije (in matematike). Po zadnjih pripravah v živo je še cel mesec do tekmovanja potekala živahna debata o snovi po vibru, z mentorji pa so se še nekajkrat (zvečer in čez vikende) srečali po zoomu (ker so prosili za ta srečanja). Na celotnih pripravah se je z učenci in učenkami ukvarjalo 13 mentorjev: docentov, asistentov, mladih raziskovalcev in študentov; biologi, kemiki in fiziki.

Na žalost država naše aktivnosti le skromno podpira (vrne nam del potnih stroškov in kotizacijo za tekmovanje). Večji del sredstev (tudi za 1-tedensko bivanje 12 učenk in učencev v Trenti in za zelo zmerne honorarje mentorjem) pa prispevata po svojih zmožnostih društvi ZOTKS in DMFA. Upamo, da bomo z našimi aktivnostmi lahko nadaljevali tudi v prihodnosti in dali možnost, da v mladih letih, ko so na pragu odločitve o svoji prihodnosti, sodelujejo pri tako imenitnem dogodku, kot je naravoslovna olimpijada, tudi najbistrejšim učenkam in učencem v prihajajočih generacijah. Da ugotovijo, kaj vse zmorejo, če želijo in se za to potrudijo. 

Ali država meni, da je vredno delati z nadarjenimi? Da ravnamo odgovorno z mladimi, ki so najsposobnejši? Da jim omogočimo, da razvijejo svoje darove? To je naložba v prihodnost, ne le posameznikov, ampak družbe in človeštva na splošno, ki ji in mu bodo ti posamezniki čez 20, 30 in več let z obrestmi vračali vloženo v obliki pomembnih del, ki jih bodo opravili za človeštvo. Prosimo državo, da nas pri tem podpre.

Zapisala: Dr. Barbara Rovšek