Andrej Guštin, 2. 7. 2023

Slovenska ekipa za MOAA je vrhunska!

Med 28. junijem in 1. julijem 2023 je v Zagrebu potekalo astronomsko tekmovanje treh dežel, ki je pripravljalna tekma astronomskih olimpijskih ekip Hrvaške, Madžarske in Slovenije pred Mednarodno olimpijado iz astronomije in astrofizike (MOAA).

Mentorji in ekipe se v prijateljskem vzdušju srečujemo že vrsto let, saj se je tekmovanje treh dežel pokazalo kot zelo koristna priprava na MOAA. Letošnje tekmovalne naloge so bile zares izvirne in primerno težke, pravi izziv za mlade astronome in astronomke, ki morajo reševati teoretične naloge, obdelovati astronomske meritve in se spopasti z astronomskimi opazovanji.

Uspeh slovenske ekipe je bil letos izjemen. Na tekmovanju treh dežel je zmagal Peter Andolšek, drugi je bil Miha Brvar in oba sta prejela zlati medalji. Tretji je bil Alexander Gaydukov, četrta pa Marija Judež. Oba sta prejela srebrni medalji. Sedmi je bil Žan Arsov, najmlajši član naše ekipe, ki je prejel bron. Ekipo sta v vodila Vid Kavčič in Simon Bukovšek.

Tekmovalcem, tekmovalki in mentorjema čestitamo!

Udeleženci tekmovanja treh dežel 2023.

 

Od leve proti desni: dr. Dragan Roša (direktor Zvjezdarnice Zagreb), Miha Brvar, Marija Judež, Žan Arsov, Peter Andolšek, Alexander Gaydukov.