Robert B. Banks: LEDENE GORE, PADAJOČE DOMINE in druge prigode iz uporabne matematike

1. in 2. del


DMFA–založništvo | Knjižnica Sigma | Cenik | Več o knjigi

Ledene gore, padajoče domine - 1. del

Ledene gore, padajoče domine - 2. del
Naslov originala:  TOWING ICEBERGS, FALLING DOMINOES,
and Other Adventures in Applied Mathematics
Prevedla: Eva Mejak
Zbirka: Knjižnica Sigma (številki 78 in 79)
Leto izida: 2004–2005
Obseg: 168 strani (1. del)
180 strani (2. del)
Izvedba: 14 × 20 cm, mehka vezava
ISBN: 961–212–157–5 (1. del)
961–212–158–3 (2. del)
961–212–182–6 (komplet)
Cena: 20,86 EUR za oba dela skupaj

Vsebina

Prvi del: Drugi del:

O knjigi

Opišimo tipično družabno izkušnjo profesionalnega matematika: v družbi spozna nekoga, ki ga po krajšem vljudnostnem klepetu vpraša: „Kaj pa ti počneš v službi?“ „Sem matematik (ali učitelj matematike, ali kaj podobnega),“ mu pove. Tišina. Potem pa izdavi: „Ee, meni pa matematika ni nikoli šla.“ Potem spet tišina ali pa pogovor, pri katerem se s sogovornikom pretvarjata, da mu ni izdal te nerodne podrobnosti iz svojega življenja. Čez čas zadrega popusti, sogovornik se ojunači in skuša popraviti prvi vtis: „Pa je mogoče matematiko kje uporabiti?“ ga vpraša. Pa smo tam, žogica je na matematikovi strani in praviloma ima le eno priložnost za prepričljiv odgovor. Lahko reče: „Seveda, matematika je uporabna vsepovsod.“ Lahko tudi opiše svoj najljubši primer uporabe matematike (pa bo tudi sogovorniku tako zanimiv?). Če želi obdržati družbo, lahko previdno poskusi izvedeti, s čim se sogovornik ukvarja in se nato hitro spomniti primera uporabe, ki bi ga pritegnila.

Knjiga ponuja kar nekaj možnih odgovorov na vprašanje o uporabnosti matematike. Avtor Robert B. Banks nam razloži matematično ozadje vrste praktičnih problemov: kako z neba padajo majhne reči, npr. krogle ali padala, kako pa velike, npr. meteorji; kako ledeno goro z Antarktike privlečemo do sušnega predela, kako jo stalimo, da pridemo do sladke vode, in kako ugotovimo, ali se to splača; kako opišemo gospodarsko moč neke države in kako zajezimo naraščanje javnega dolga; kakšna je podobnost med vodometi in izvajanjem prostih metov pri košarki, kakšna pa med podiranjem domin in tsunamiji. Pove nam nekaj tudi o smučarskih skokih, o krmiljenju cestnega prometa, o vrednotenju športnih rezultatov na velikih tekmovanjih, o gradnji visečih mostov. V knjigi je uporabljena matematika različnih težavnostnih stopenj, od elementarnega računstva in geometrije do odvodov in integralov, vendar so vsa poglavja napisana tako, da lahko osnovni zgodbi sledimo tudi bolj površno, brez popolnega razumevanja formul in izpeljav.

Dobili smo torej knjigo, ki na živ in zanimiv način ponazori vso širino uporabe matematike. Kdo ve, morda se boste potem, ko jo preberete, tudi vi znali obraniti pred tistimi, ki pravijo, da je matematika najbolj dolgočasna in neuporabna stvar na svetu?

[Iz predstavitve knjige v reviji Presek 33]

DMFA–založništvo | Podatki | Prodajalna | Internet | Naša ponudba in CENIKI | Presek | Knjižnica Sigma | Obzornik za matematiko in fiziko
HTML 4.01 CSS © DMFA–založništvo 2005. Zadnji popravek strani dne 28. februarja 2006.