Lars Lindberg Christensen: VELIKE OČI, ZAZRTE V NEBO

400 let odkritij s teleskopi (DVD)


DMFA–založništvo | Astronomska literatura | Naročilnica | Več o filmu

Velike oči, zazrte v nebo
Naslov izvirnika:  EYES ON THE SKIES (400 Years of Telescopic Discovery)
Prevedla: Andreja Gomboc in Bojan Kambič
Založba: ESA(www)
Leto izida:  2009
Dolžina: 68 minut
Izvedba: DVD-10 (PAL in NTSC)
Jezik: angleški in nemški
Podnapisi: angleški, bolgarski, bosanski, češki, finski, francoski, grški, hebrejski, islandski, italijanski, latvijski, madžarski, nemški, nizozemski, poljski, portugalski, portugalski (Brazilija), slovaški, slovenski, svahili in španski
Cena: 9,69 EUR

VsebinaO filmu

Se še spomnite časov, ko so bili dokumentarci najboljše, kar je ponujal televizijski program? Kam so izginili? Ja, kam, na posebne kanale. Predvajajo jih dneve in dneve. Kanalov pa niti na prste ene roke ne moremo več prešteti. Pri tem zasičenju se pojavi težava. Čas je treba z nečim zapolniti, dobri dokumentarci pa ne rastejo na drevesih. Sicer pa so produkcijo vzeli v roke filmarji. Ti se spoznajo na posel! Iz „parkiranja“ čezoceanke tako naredijo polurni dokumentarec, kjer se isti kadri neštetokrat ponavljajo. Čeprav so razbiti z reklamnimi bloki, je to vseeno moteče. Pa tisto razvlečeno, umetno ustvarjanje napetosti. Ali bo ladji, ki krmari v pristanišče, uspelo zgrešiti zid za 200 metrov? To ni zanimivo; ustvarimo raje paniko, da pelje le za mišjo dlako stran od zidu in tudi posnemimo iz takega kota, da bo tako res videti. Ustvari se lažni vtis, da je vsako pristajanje ladje prava mala avantura, kar pa seveda ni res.

Vse našteto: obilica, površnost, trivialnost, dramatiziranje, ... manjša užitek odkrivanja novega.

No, vse te navlake na DVD-ju Eyes on the Skies, ki ga je ob mednarodnem letu astronomije pripravila Evropska vesoljska agencija (ESA), ne boste našli. Kar ponuja več od dejstev, je vrhunska estetika, zasanjan sprehod skozi čare astronomije.

DVD je razdeljen na sedem nekoliko prepletenih poglavij, katerih naslovi z rahlo patetiko skrivajo njihovo vsebino. Na sploh je vznesen ton, ki pri naših strokovnih piscih ni v navadi, otežil slovenski prevod, ki pa sta ga strokovno korektno pripravila Andreja Gomboc in Bojan Kambič.

V poglavjih si lahko ogledamo kratko zgodovino astronomije ter teleskopov. Spoznamo, kako teleskopi delujejo, ter vidimo največje, najboljše, pa tudi tiste, ki jih raziskovalci še razvijajo. Zgodba se dotakne tudi tega, kar je očem skrito. Vse to je povezano z izvrstno grafiko, dobro glasbeno podlago in dih jemajočimi posnetki. Že samo ti, brez strokovne vsebine, bi bili dovolj, da si disk kdaj ogledamo. Vsebina na poljudni ravni je primerna za široko publiko (vključno z mladino). Nekaj drobnih težav s šumniki ne moti, ni pa nujno, da bo vsak predvajalnik kos dvostranskemu ploščku.

[Iz predstavitve v reviji Obzornik za matematiko in fiziko 56]

DMFA–založništvo | Podatki | Internet | Prodajalna | Povezave | Naša ponudba in CENIKI | Iskanje | Hitri skok: 
HTML 4.01 CSS © DMFA–založništvo 2010. Zadnji popravek strani dne 9. marca 2011.